Toplotne črpalke so danes priljubljen način ogrevanja

Vam je mogoče znano, da so v zadnjem času toplotne črpalke ene najpogostejših naprav za ogrevanje prostorov in sanitarne vode? Dokaz te priljubljenosti je predvsem v tem, da dolgoročno predstavlja najcenejši vir ogrevanja.

Poleg tega, da toplotna črpalka pridobi od 50% pa vse do 80% vse potrebne energije za ogrevanje iz okolice, pa s takšnim načinom ogrevanja odločilno vplivamo na zmanjšanje emisij CO₂ in s tem pripomoremo k čistejšem okolju.

Preverite kateri toplotni vir iz okolja lahko izkoristi vaša toplotna črpalka

Ko se določite, da boste ogrevali svoje stanovanje s toplotno črpalko, potem morate skupaj s strokovnjaki preveriti, kateri toplotni vir imate v vaši okolici na voljo. Kot toplotni vir vam je vedno na voljo okoliški zrak. Toda če želite doseči še večjo učinkovitost, potem morate preveriti ali v bližini vaše hiše na voljo podtalnica. Če jo je na voljo v zadostni količini in kvaliteti, potem boste izbrali toplotne črpalke voda/voda.

V kolikor podtalnice ni na voljo, imate pa dovolj prosto površino zemlje, potem boste izbrali toplotne črpalke zemlja/voda, ki izkoriščajo uskladiščeno toplotno energijo shranjeno v kameninah oz. v zemlji. Ta vir dosežete s polaganjem horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vertikalne sonde. Količina energije, ki jo odvzamemo zemlji je odvisna od sestave tal, moči toplotne črpalke in načina izkoriščanja.

Hibridne toplotne črpalke črpajo toploto iz zraka in zemlje

Toplotne črpalke lahko izkoriščajo tudi hladen zrak. Zrak je neizčrpen vir energije in ga je povsod dovolj. Najnovejše toplotne črpalke zrak/zrak omogočajo ogrevanje tudi pri zunanji temperaturi -25°C. Investicijsko je to najcenejša vrsta toplotnih črpalk, je enostavna in poceni sta tudi njena montaža in vzdrževanje. Samostojno lahko pokrijejo toplotne izgube objekta do zunanje temperature -5°C, pod to mejo pa črpalka deluje z drugim ogrevalnim sistemom.

Ste že slišali, da obstajajo tudi hibridne toplotne črpalke? Te združujejo tako lastnosti toplotnih črpalk zrak/voda kot tudi zemlja/zrak in tako pridobivajo toplotne vire tako iz zraka kot zemlje.