Napihljiv sup za začetnike supanja

Supanje je vedno bolj priljubljen vodni šport, gre za celostno rekreacijo, ki je primerna prav za vse. S supanjem si krepimo ravnotežje, se nadihamo svežega zraka in uživamo v naravi. Beseda ‘SUP’ izvira iz angleške okrajšave ‘Stand Up Paddling’ in prav to supanje tudi je, gre za stoječe veslanje na sup deski.

Začetniki supanja potrebujejo čim bolj stabilen napihljiv sup. Najbolj stabilne sup deske pa so vsestranske ali allround napihljive sup deske. Stabilen sup pa ne ustreza zgolj začetnikom, primeren je tudi za družine, ljubitelje joge in pilatesa, ki želijo vaje izvajati na napihljivem supu ali za katerekoli druge vadbe.

Lastnosti vsestranske sup deske

Vsestranski napihljivi supi spadajo med širše deske, v povprečju so širine okoli 80 cm. Sama oblika supa je bolj zaobljena in okrogla, tako nos, kot rep supa sta lepo pošiljena, kar omogoča stabilnejše supanje. Poleg oblike, napihljivemu supu, stabilnost daje tudi njegova trdnost. Trdnost deske je vezana na samo napihljivost deske, tisti najbolj trdni in stabilni supi se napihnejo med 18 in 25 psi. Na vozne sposobnosti deske pa vpliva tudi volumen, na katerega najbolj vpliva debelina sup deske, vsestranske sup deske so v povprečju debeline 12cm.

Odločimo se za tečaj supanja

Da se seznanimo s pravilno tehniko supanja in opremo je najboljše, da se odločimo za tečaj supanja. Supanje bomo osvojili pod budnim očesom specializiranega inštruktorja, na za nas primerni sup deski in mirni vodni površini. Zavedati pa se moramo, da se tehnika supanja ne osvoji čez noč, več časa preživiš na vodi, hitreje osvojiš to novo športno aktivnost. Vendar dobri temelji so tisti, na katerih lahko gradiš in dosežeš več učinkovitosti med supanjem in se bolje znajdeš v različnih pogojih supanja.