Novi materiali za 3D tiskanje

Navdušenci nad 3D tiskanjem in tudi tisti, ki se s tem opravilom srečujejo zaradi kakšnih konkretnih potreb, imajo včasih precejšnje težave z izbiro materiala za uporabo pri tiskanju. Na voljo so zelo raznoliki 3D filamenti, ki prinašajo različne lastnosti. Prav tako niso vsi enostavno dostopni in smo včasih pri izbiri precej omejeni. Vsekakor pa se splača včasih preizkusiti kak nov material, še posebej, če trenutne izbire ne ustrezajo določenim potrebam.

Polimetilmetakrilat

Material, ki je bolj kot po imenu polimetilmetakrilat poznan pod kratico PMMA, je v mnogih primerih optimalna izbira za 3D tiskanje. Med 3D filamenti namreč izstopa po nekaterih zelo zaželenih lastnostih in omogoča izdelavo zelo različnih izdelkov. V primerjavi z materiali, ki so morda za ta namen bolj priljubljeni, je PMMA bolj stabilen in trden, kar je že takoj velika prednost za 3D tiskanje vseh vrst. Gre namreč za močnejši in trdnejši termoplast, ki omogoča izdelavo bolj kreativnih predmetov brez bojazni, da bo stabilnost materiala nato ogrožena.

Polimetilmetakrilat je torej dobo odporen na mehanski stres, kar pa nikakor ni vse. Dobro se izkaže tudi pri nekoliko višjih temperaturah, kar je redka odlika med 3D filamenti. Tudi s svojo vizualno podobo je PMMA vsekakor prepričljiv – na voljo je v različnih barvah, hkrati pa tudi v različnih prosojnih verzijah.

Z izbiro pravega materiala je možno bistveno razširiti možnosti, ki jih prinaša 3D tiskanje. Posebej pomembna pa je izbira dobrega materiala seveda za tiste, ki se 3D tiskanja poslužujejo za izdelavo funkcionalnih izdelkov, ki morajo biti kakovostni in vzdržljivi.