Električna vozila na slovenskih cestah

Čeprav se zdijo električni avtomobili vozila prihodnosti, imajo vozila na elektriko tudi pri nas že razmeroma dolgo zgodovino. Posebej dobro znan in priljubljen je na primer električni skuter, v vseh večjih mestih pa se pojavljajo mnoga gospodarska električna vozila.


Električna vozila v Sloveniji resda bolj redko vozijo zasebni vozniki, čeprav je tudi takšnih vozil seveda vedno več. Poleg že omenjenih skuterjev se pojavljajo tudi osebni avtomobili, ki jih gre v prihodnosti pričakovati še več.

Električni skuter je priljubljena izbira tistih, ki potrebujejo preprosto in zanesljivo vozilo za mestno vožnjo oziroma krajše relacije. Glede na povpraševanje je tudi ponudba kar velika, tako da je možno dobiti skuter za vse mogoče potrebe. Velik uspeh so ta vozila doživela tudi med gospodarskimi uporabniki – poslužujejo se jih kurirji ter razne dostavne službe, saj se prav v takšnih primerih izkažejo prednosti električnega pogona in elegantnega dizajna skuterja.

Seveda pa električni skuter ni edino gospodarsko uspešno električno vozilo pri nas. Na cestah večjih mest pogosto srečujemo turistične mini buse in mestne vlakce, ki delujejo na električni pogon. Električna vozila v Sloveniji na ta način prispevajo tudi k podobi države pri obiskovalcih iz tujine, ki so javna mestna vozila na električni pogon vsekakor dobro sprejeli.

Mnoga električna vozila v Sloveniji pa ostajajo skrita očem javnosti, saj se uporabljajo izključno v gospodarske namene, na primer v industriji, gradbeništvu in nekaterih storitvenih dejavnostih. Zelo priljubljeni so seveda tudi električna vozila za golf, ki so bila ena izmed prvih, ki so se uspela zanesljivo uveljaviti med uporabniki.