Praskalniki in drevesa – čas za mačjo igro in veselje

Ko se k vam vseli nov mačji stanovalec, bo ta najverjetneje precej razigran pa tudi radoveden. To ne nazadnje lahko pripelje tudi do kakšne nevarnosti, zato boste morali upoštevati kar nekaj aspektov. Mačka bo slej ko prej želela svoje kremplje brusiti na kavču in drugih kosih pohištva. Najpomembneje je, da odreagirate čim bolj ljubeče in ji čim prej omogočite praskalno pohištvo.

Praskalniki in mačja drevesa na sploh ohranjajo mačke v dobri formi. Mačji praskalnik obenem predstavlja tudi prostor, ki ga žival lahko označuje z vonjem, praskanjem in loviščem. Svojo mačko lahko s takšnim kosom precej osrečite. Na razpolago so mačji praskalniki do stropa, srednje veliki in malo manjša plezala za mačke. Hišna ljubljenka vam bo tako zelo hvaležna, vaše pohištvo pa bo ostalo povsem nedotaknjeno.

Dodatna spodbuda mačjega igralnega in raziskovalnega nagona

Mačji igralni in raziskovalni nagon dokazano najbolj spodbujajo praskalniki in mačja drevesa. Po drugi strani pa je lahko izvrsten dodatek še mačja palica. Mačkom se na sploh zdi zanimivo prav vse, kar se premika tako kot miš v naravi. Zaželene so tudi mehke mačje žogice, še zlasti tedaj, kadar vaša ljubljenka z vami deli skozi ves dan deli stanovanje in si želi tudi nekaj človeške zabave. Žogice za mačke nudijo čudovito praskalno podlogo ter burijo domišljijo malih tigrčkov.

Ker pa mačke praviloma veljajo za samostojna pa tudi samozadostna bitja, so lahko precej hitro zadovoljne, če jim samo nastavite kakovostne mačje blazine za igranje. Svoji mali živali naredite uslugi ter se ji čudite, ko lovi plen. Tako kot ljudje tudi živali najraje počno to, kar ustreza njihovi resnični naravi.

Horizontalni in vertikalni mačji praskalniki

V specializiranih prodajalnah za male živali vam praviloma ponujajo dve osnovni vrsti praskalnikov za mačke. To so horizontalni in vertikalni. Prva vrste bolj spominja na podloge za praskanje, ki ne gredo v višino. Vertikalni praskalniki pa predstavljajo klasično vrsto praskalnika.

Nekaterim mačkam povsem zadostuje prvi tip praskalnika, ki je pogosto izdelan iz sisala ali pa iz kartona. Je torej zgolj samo podlaga za praskanje. Nekatere tovrstne živali pa vendarle potrebujejo višino. Vertikalni tip praskalnika je dobrodošla izbira predvsem za tiste mačke, ki bi poleg praskanja rade še plezale ter se skrivale pod visokim stropom.

Mačja drevesa so v resnici praskalniki, ki gredo v višino in širino

Mačja drevesa na sploh delimo na nizka, srednja in visoka. Nizka so visoka nekje med 40 in 60 centimetri; srednja med 150 in 150 centimetri; visoka pa več kot 180 centimetrov. Najbolj prestižno tovrstno mačje pohištvo pa seveda ne gre samo v višino, temveč vključuje še številne predore, dupline ter druge povezovalne elemente – vse se razprostira v širino. Omejitev pri izbiri pa je zlasti v sami velikost prostora, kamor boste drevo za mačko postavili.

Velike mačke se bodo le težko pretegovale na nizkem oziroma na majhnem praskalniku. Praskanje je ne nazadnje povezano tudi s pretegovanjem hrbtenice. Plašne mačke pa tudi tiste pod stresom se bodo veliko bolje počutile na praskalnikih, ki vključujejo kakšen dodaten prostor oziroma duplino. Hiperaktivna vrsta živali pa potrebuje praskalnik, ki ji je v večji izziv ter zagotavlja najrazličnejše vragolije.