Ali potrebujem poseben računalniški stol?

Za računalnikom pogosto presedimo kar veliko časa. Nekateri tudi doma pri uporabi računalnika zabeležijo 8 ur in več na dan, gotovo pa prav vsak uporabnik doseže vsaj uro ali dve. Jasno je torej, da pridejo v takšnih primerih odlike dobrega stola še kako do izraza. Nekateri stoli sploh ne pridejo v poštev – na primer barski stoli brez naslonjala ali trdi in neprilagodljivi jedilniški stoli. Vprašanje pa je, če potrebujemo prav posebej računalniški stol. Večinoma se v tej vlogi odlično obnesejo tudi običajni pisarniški stoli.


Ko izločimo povsem neprimerne možnosti, kot so barski stoli, nam ostanejo prilagojeni računalniški in običajni pisarniški stoli. Mnogi prodajalci oglašujejo stole, izdelane posebej za zahtevne uporabnike računalnika, predvsem pa s tem ciljajo na ljubitelje računalniških iger, ki za računalnikom presedijo veliko časa in pri igranju iger zahtevajo tudi od stola popolno učinkovitost. Od specializiranega računalniškega pohištva bodo tako največ odnesli prav tisti najzahtevnejši uporabniki, ki bodo od prilagojenega stola deležni določenih prednosti.

Običajni uporabniki niso tako zahtevni in jim poseben stol ne bo opazno koristil. Spet gre seveda omeniti, da barski stoli in podobne domislice niso pametna izbira, je pa čisto v redu, če se odločimo za običajen pisarniški stol oziroma katerikoli drug stol, ki je prilagojen dolgotrajnemu udobnemu sedenju. Seveda se lahko še vedno odločimo za poseben računalniški stol, če si tega lahko privoščimo – za običajne uporabnike bo največja opazna razlika v ceni, medtem ko so po udobju in funkcionalnosti računalniški s pisarniškimi stoli za običajnega uporabnika povsem primerljivi.